W ramach projektu edukacyjnego, kulinarnego skierowanego do dzieci i ich rodziców oraz opiekunów odbyły się trzecie z czterech warsztatów zdrowego żywienia. Zajęcia przygotowała Fundacja Polskie Dzieci przy wsparciu finansowym KGHM Polska Miedź S.A. Kulinarne atrakcje odbywają się na terenie Zagłębia Miedziowego. Ostatnie miały miejsce w Legnicy podczas imienin ulicy Najświętszej Marii Panny.
Podczas obchodów imienin ulicy Najświętszej Marii Panny w Legnicy, wśród wielu atrakcji pojawiło się stoisku, przy którym najmłodsi, ich rodzice i opiekunowie mogli pod okiem specjalistów od żywienia przygotować smaczne i zdrowe posiłki. Projekt kilkuetapowo realizuje Fundacja Polskie Dzieci we współpracy z KGHM Polska Miedź S.A.
– Wspólnie z naszym partnerem KGHM, który jest fundatorem tych warsztatów prowadzimy trzecie trzecie już zajęcia kulinarne. Dzięki wsparciu KGHM możemy edukować społeczeństwo, bo mogliśmy zakupić produkty spożywcze i przygotować to stanowisko. To zajęcia inspirujące, bo chcemy, by dzieci jadły zdrowo i nie sięgały np. po chipsy, ale po zdrowe produkty, które będą umiały przygotowywać – mówiła podczas wydarzenia Monika Kaczmarczyk,
– Dzisiaj były zastrzyki witaminowe owocowe ze specjalnych strzykawek, które dzieci robiły same. Robiliśmy też muffiny z kuskusa. To dania zawierające dużo witaminy C, poprawiające odporność. Bardzo smaczne i podane w takiej formie, że dzieci po prostu wcinały – dodawał prowadząca.