Zendra to odpryski miedzi powstające przy chłodzeniu anod. Zbierane są w specjalnych skrzyniach, z których trafiają z powrotem do procesu technologicznego. Co dwa miesiące pracownicy Wydziału Pieców Anodowych Huty Miedzi Głogów podczas postoju technologicznego, muszą czyścić dno osadnika z resztek zendry wydostającej się ze skrzyń. Postanowiono inaczej poradzić sobie z tym problemem.

Usuwanie zendry to uciążliwa praca. Jest ona dodatkowo wspomagana przez agregat ssąco-tłoczący. Pracownicy HMG w ramach Systemu Inicjatyw Pracowniczych opracowali dokumentację techniczną, mającą na celu zabudowę dodatkowych skrzyń pod już istniejącymi, na dnie zbiornika osadczego. W ich zamyśle miały one wychwytywać wstępnie zendrę do skrzyń dolnych.

– Spodziewamy się, że zendra nie będzie osiadała na dnie osadników, lecz wypełni skrzynie górne i dolne. Z uwagi na to, że proces ten jest już wdrażany, wykonaliśmy jedną eksperymentalną skrzynię dolną. Zamontujemy ją i zobaczymy, czy pomysł się sprawdzi – tłumaczy Paweł Dyk, starszy mistrz wydziału pieców anodowych w HMG.

Pomysł ze skrzyniami dolnymi to efekt doświadczeń pracowników wydziału pieców anodowych.

– Jeżeli chodzi o wdrażanie narzędzi LEAN, w chwili obecnej realizujemy również działania w obszarze produkcyjnym Huty Miedzi Głogów I (Wydział Przygotowania Wsadu, Pieca Zawiesinowego, Pieca Elektrycznego i Konwertorów, Pieców Anodowych, Odlewni Form i Kesonów, Kwasu Siarkowego, Elektrorafinacji) oraz w służbach głównego mechanika. W większości jest to obszar zmodernizowany, bo w nowej technologii pieca zawiesinowego i elektrycznego. Przyszedł czas, żeby i tu ergonomię oraz komfort pracy poprawiać działaniami leanowskimi – mówi Jacek Buczyński, koordynator LEAN Management.

Jeśli pomysł ze skrzyniami dolnymi się sprawdzi, praca na wydziale pieców anodowych będzie nieco łatwiejsza, a koszty postojów technologicznych obniżone.

Poprzedni artykuł700 górników na biesiadzie, czyli karczma piwna 2018 – FOTO
Następny artykułBiesiada dołowców cz.2 – FOTO