Ogórki celnika z czosnkiem, pieczeń faszerowana papryka oraz chleb cebulowy i krążki smażone – te potrawy zdobyły pierwsze miejsce w Gminnym Konkursie Kulinarnym organizowanym przez ośrodek kultury w Raszówce.
Udział w konkursie wzięły koła gospodyń wiejskich z terenu całej gminy. Jury, w skład którego weszli: przewodniczący rady gminy Jerzy Szumlański oraz Elżbieta Gajzler i Joanna Bidzińska miało ciężkie zadanie. Musieli ocenić składniku użyte do przyrządzenia potraw, walory smakowe, kompozycje, estetykę podania oraz elementy związane z tradycyjnością i regionalnością kilkudziesięciu potraw przygotowanych specjalnie na konkurs. Po długich obradach pierwsze miejsce zajęły Koło Gospodyń Wiejskich z Chróstnika (ogórki celnika z czosnkiem), z KGW z Krzeczyna małego (pieczeń faszerowana papryką) oraz KGW z Gogołowic za chleb cebulowy i smażone krążki.
Drugie miejsce przyznano gospodyniom z KGW z Wiercienia za sałatkę warzywną, KGW z Czerńca za fikołki z papryką oraz KGW z Buczynki za zapiekankę czosnkową w sosie cebulowo-czosnkowym.
Trzecie miejsce w konkursie przypadło w udziale gospodyniom z KGW Gorzelin (cebula faszerowana), KGW Raszówka (pieczarki czosnkowe) oraz KGW z Miłoradzic za leczo.
Dalsze miejsca zajął dżem z papryki przygotowany przez KGW z Obory, konfitura z czerwonej cebuli ugotowana przez KGW z Miłosnej oraz faszerowana cebula gospodyń z KGW z Zimnej Wody.
Następny gminny konkurs kulinarny „Tradycje bożonarodzeniowe” zaplanowano na 5 grudnia.
fot. Jan Chełpa