Na Festiwalu Narodów pojawiają się różni wystawcy. Jedni to stali bywalcy, inni dopiero debiutują. Imprezę już po raz szósty zorganizowały na lubińskich błoniach Stowarzyszenie Seniorów “Trzeci Wiek” oraz Ośrodek Kultury “Wzgórze Zamkowe”.
Festiwal Narodów to muzyka, folklor, niecodzienne potrawy i rękodzieło. Na scenie występują zaproszone zespoły, a widzowie nierzadko podrywają się do tańca. Dużym zainteresowaniem cieszą się każdego roku degustacje potraw. Tym razem sporo uwagi lubinianie poświęcili stoisku z pizzą i goframi. Można było też skosztować średniowiecznej kuchni w wydaniu Piotra Batoga ze Środy Śląskiej. Nie zabrakło tradycyjnego chleba ze smalcem, kiszonych ogórków i produktów przygotowanych przez znanych wszystkim gospodarzy z Wrzosowej Krainy. Dorośli podziwiali sztukę i występy na scenie. Wystąpili m.in.: Hosadyna od Lubina, Agat z Jeleniej Góry czy Szlagier Maszyna. Najmłodsi bawili się przednio na skakańcach, eurobungee i zjeżdżalniach.