Trwa IV edycja programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy”, w której uczniowie wszystkich szkół w Polsce, w tym w województwie dolnośląskim dowiedzą się, jak nie marnować jedzenia i dobrze się odżywiać. W ramach programu organizowany jest również konkurs dla szkół „Ratuję, nie marnuję” z atrakcyjnymi nagrodami. Zgłoszenia przyjmowane są od 16 października do 15 listopada 2019.
IV edycja programu „Od uprawy do potrawy” opiera się na dwóch podstawowych filarach: Szkolne Kluby Niemarnowania oraz Materiały Edukacyjne – udział w akcji gwarantuje darmowe pomoce naukowe dla dzieci i nauczycieli w zerówkach i klasach 1-4 szkół podstawowych, a także możliwość wzięcia udziału w konkursie z nagrodami. Każdy chętny nauczyciel może zarejestrować się przez formularz dostępny na stronie www.oduprawydopotrawy.pl i zgłosić swój Klub Niemarnowania.
Każdy z uczestniczących w programie nauczycieli może założyć Klub, czyli grupę składającą się z od 3 do 30 uczniów. Ich zadaniem jest promowanie idei niemarnowania żywności i wyjaśnienie, z czym związany jest problem wyrzucania jedzenia. Jednym z celów jest również wskazanie ciekawych pomysłów na ograniczenie tego zjawiska oraz realizacja darmowych scenariuszy zajęć dostępnych na stronie programu www.oduprawydopotrawy.pl w zakładce Scenariusze lekcji.
W ramach programu każdy Klub Niemarnowania może wziąć udział w corocznych obchodach Światowego Dnia Żywności i tym samym zgłosić się do konkursu „Ratuję, nie marnuję”. Zadanie konkursowe polega na zorganizowaniu w szkole obchodów tego dnia i stworzenia relacji z wydarzenia.
Zgłoszenia będą przyjmowane od 16 października do 15 listopada do godz. 15.00 w postaci formularza zgłoszeniowego + max. 3 załączników (np. audio, foto, video, ppt, pdf). Trzy najlepsze i najbardziej kreatywne Kluby wygrają bony pieniężne oraz warsztaty edukacyjne z Edukatorami z Banków Żywności.
Przykładowe pomysły obchodów Światowego Dnia Żywności można znaleźć na stronie internetowej programu www.oduprawydopotrawy.pl w zakładce Pomysły dla Klubów.
inf. Joanna Żołnierska